INTERRAIL PASS, Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanan, gezginlere ucuz ulaşım olanağı sağlamayı amaçlayan bir pas bilet uygulamasıdır. Aynı biletle, istenen yerde ve zamanda istenen trene binme olanağı sağlar.
InterRail herkesin grup olarak yolculuk yaptığı ya da yalnızca InterRail bileti olanların bindiği özel bir tren değildir...
InterRail Global Pass bileti Avrupa'nın 30 ülkesinde 5 gün ile 1 ay arasında, InterRail Bir Ülke Pass bileti ise seçeceğiniz 30 Avrupa ülkesinden herhangi birisinde 3 ile 8 gün arasında sınırsız serbest dolaşım olanağı sağlar.
KİMLER ALABİLİR?
Farklı fiyat uygulaması ile tüm gezginler Interrail Pass bileti alabilmektedir.
HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ?
INTERRAIL GLOBAL PASS ve INTERRAIL BİR ÜLKE PASS aşağıda belirtilen 30 Avrupa ülkesinde geçerlidir:
Almanya,
Avusturya,
Belçika,
Bosna-Hersek,
Bulgaristan,
Çek Cumhuriyeti,
Danimarka,
Finlandiya,
Fransa,
Hırvatistan,
Hollanda,
İngiltere,
İrlanda Cumhuriyeti,
İspanya,
İsveç,
İsviçre,
İtalya,
Karadağ,
Lüksemburg,
Macaristan,
Makedonya Cumhuriyeti,
Norveç,
Polonya,
Portekiz,
Romanya,
Sırbistan,
Slovakya,
Slovenya,
Türkiye,
Yunanistan
SÜRESİ NE KADAR?
INTERRAIL GLOBAL PASS biletleri yolcunun isteğine bağlı olarak
10 günlük geçerlilik süresi içinde 5 günlük (Flexi)
22 günlük geçerlilik süresi içersinde 10 günlük (Flexi)
15 gün sürekli geçerli,
22 gün sürekli geçerli ve
1 ay sürekli geçerli olmak üzere 5 farklı şekilde,
INTERRAIL BİR ÜLKE PASS biletleri ise 1 aylık süre içersinde 3, 4, 6 ve 8 günlük olarak düzenlenebilmektedir
FLEXI SİSTEM NEDİR ?
* Daha az seyahat edecekler için ekonomik bir seçenektir.
* Gezginin belirlediği tarih aralığında InterRail Global Pass biletinde 5 ve 10 gün, IntrerRail Bir Ülke Pass biletinde ise 3,4,6 ve 8 gün seyahat etmesine olanak verir.
Örnek 1 : Global Pas Biletlerinde 22 Gün içinde 10 gün geçerli bilet : InterRailciye
belirleyeceği 22 günlük tarih aralığında sadece 10 gün trenle yolculuk
yapma hakkı sağlar.
Örnek 2 : Bir Ülke Pass biletinde, 8 günlük Almanya bileti : Sadece alınan ülke sınırları içerisinde, Almanya da ve bilet alınırken verilen 1 aylık tarih aralığında 8 gün trene binme hakkı sağlar.
* Trenlerin kullanılacağı günler, arka arkaya olabileceği gibi aralıklı da olabilir.
* Seçilen günler içinde, trenler sınırsızca kullanılabilir.
* Akşam 19.00 ve sonrasında başlayıp saat 04.00’ten sonra devan edecek seyahatlerde ertesi günün tarihi geçerli olur.
INTERRAIL BİLETİ KONAKLAMAYI KAPSIYOR MU?
Hayır. InterRail bileti sadece bir tren pas biletidir. Konaklama, rehberlik, vb. gibi hizmetleri kapsamaz.
NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Başlama tarihini siz saptıyorsunuz. Dolayısıyla yılın herhangi bir tarihinde yolculuğa başlayabilirsiniz.
NEREDEN - HANGİ ÜLKEDEN BAŞLIYOR?
InterRail'inizi istediğiniz ülkeden başlatabilirsiniz. İsterseniz Türkiye'den başlatarak Bilet Ücretleri sayfamızda belirtilen ek ücretleri ödeyerek başka masraf yapmadan gezinizi tekrar demiryolu ile Türkiye'de bitirebilirsiniz. Ya da istediğiniz ülkeye başka bir yolla ulaşıp InterRail'inizi oradan başlatır ve zamandan kazanmış olursunuz.
NE ZAMAN VE NASIL ALABİLİRSİNİZ?
InterRail biletini yolculuğunuzun başlamasından en erken 3 ay önce alabileceğiniz gibi, yola çıkış tarihinizden bir gün önce de alabilirsiniz.
BİLETİ ALIRKEN NELER GEREKİYOR?
Bilet almak için satış bürosuna gelirken, bilet ücreti ile biletinizin üstüne pasaport numaranız işlendiği için pasaportunuzu getirmeniz yeterlidir.
BİLETİNİZİ NEREDEN ALABİLİRSİNİZ?
InterRail Pass kartları TCDD’nin uluslararası bilet satışına açık tüm garları ile İstanbul'da bulunan Gençtur, Gemini Turizm, Cosmopolitan, Global Vizyon, Viking Turizm, Ankara'da bulunan Ray Tur, Uygar Tours Turizm seyahat acentelerinden satın alınabilir.
YOLCULUKLARDAN ÖNCE REZERVASYON YAPTIRMAM GEREKİYOR MU?
Sadece rezervasyonun gerektiği hatlarda rezervasyon yaptırmak zorundasınız. Diğer hatlarda rezervasyon yaptırmadan boş bulduğunuz koltuğa oturarak yolculuğunuzu yapabilirsiniz. Ancak yoğun hatlarda yer bulamama ihtimaliniz oldukça güçlüdür.
INTERRAIL BİLETİM İLE HANGİ TRENLERİ KULLANABİLİRİM?
InterRail Pass hamilleri için bazı trenler için özel kurallar ve ücretlendirmeler uygulanır. (Söz konusu bilgiler InterRail bileti ile yolcuya verilen Traveller’s Guide/Yolcu Rehberi 2012 ve InterRail Haritası 2012’de yer almaktadır.) Ayrıca, ek ücret ödeyerek yataklı/kuşetli vagonlarda seyahat etme olanağına da sahipsiniz.
VİZE?
Yolculuğa başlamadan önce geçeceğiniz ve Türk vatandaşlarına vize uygulayan tüm ülkelerden vizelerinizi almış olmanız gerekmektedir. Başka ülkelerde ve sınırlarda vize almak için başvuramazsınız.
Schengen Ülkeleri olarak anılan 14 Avrupa ülkesi ortak vize uygulamasına geçmişlerdir. Schengen vizesi ile tüm Schengen üyesi ülkeleri aynı vizeyle gezebilirsiniz.
Schengen'e Üye Ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İspanya, İtalya, İsveç, Hollanda, Lüksemburg, Norveç, Portekiz, Yunanistan.
Daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.
22 GÜNLÜK SEYAHAT YAPAN BİR KİŞİNİN DENEYİMLERİ
||
\/
"GÜZERGAH PLANI VE VİZE HAZIRLIKLARI
Güzergah planını büyük boy bir Avrupa haritasında yapmanızda yarar var. Görmek istediğiniz ve istemediğiniz yerleri belirlerseniz en kısa yoldan nereden nereye geçeceğinizi daha iyi bilirsiniz.
Interrail biletimizi gençtur ofisinden aldıktan sonra güzergah planımızı yapıyoruz. Benim size tavsiyem buradan trenle Yunanistan üzerinden İtalya'ya gideceğinize,gidiş dönüş bir uçak bileti almanızdır. Böylece hem zamandan kazanırsınız hem de çileli bir Yunanistan yolculuğu ve 24 saat sürecek bir feribot yolculuğundan kurtulmuş olursunuz.Ayrıca bu yolu trenle geçseniz, Yunanistan'a kadar olan bileti geliş gidiş 15 euro ve feribot için vergi 15 euro=30 euro vereceksiniz.ayrıca feribotta oturma yeriniz büyük ihtimalle olmayacak ve 24 saatlik bu yolculukta pahalı yiyecekler almak zorunda kalacaksınız.
İtalya'ya ucuz uçak biletleri mevcut. Benim aldığım gidiş dönüş uçak bileti yalnızca 150 euroya mal oldu.Ancak alacağınız mevsime ve erken rezervasyona göre fiyat değişebilir. Ben 1 ay önceden aldığım ve gidiş eylül dönüş ekim olduğu için ucuz oldu.Ayıca İtalya'ya gidiş için en ucuz seçenek olan myair ile uçtum. İnternetten elektronik bilet alabilirsiniz.
Tabi ki güzergah için çok seçenek var. Ayrıca Avrupa ülkelerinde uçak ile geçişler yaparak zaman ve enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Avrupa da uçak biletleri 20 euro gibi komik rakamlarla olabiliyor. Fransa-ispanya ve ispanya-italya geçişlerini 20 Euroya yaptım.Burada da RyanAir en ucuz alternatif.. Bu geçiş biletlerini de yola çıkmadan önce almakta fayda var çünkü erken rezervasyon= ucuz bilet.
Güzergahımızı belirliyoruz ve Vize işlemleri için evraklarımızı hazırlıyoruz.Vizenizi italyan konsolosluğundan almanızı öneririm.Schengen vizesi alacağız ve 14 avrupa ülkesinde geçerli olacak
italyan konsolosluğunun tüm vize başvurularına IDATA kurumu bakıyor.Bu yüzden işlemlerimiz için oraya gideceğiz.Evraklarınız hazır olmasa bile gittiğinizde ne gerektiğini size söylüyorlar.Ancak ben internetten durumunuza göre gerekli evrakların listesine bakmanızı öneririm
IDATA ya gittikten sonra eğer evraklarınız tam ise,yaklaşık 15 gün sonraya italyan konsolosluğunda randevu verecekler.Orada yalnızca size birkaç soru soracaklar ve bir sorun yoksa vizenizi verecekler
Eğer schengen ülkeleri dışında interrail üyesi olan ülkelere gitmek istiyorsanız o ülkenin de vizesini almanız gerekiyor.
Örnek olarak kendi güzergahımı vereyim
istanbul-milano(uçak) milanodan avusturya üzerinden münih münih- berlin-amsterdam-brugge-luxemburg-paris paris-barcelona(uçak) barcelona-milano(uçak)
Yalnızca gittiğim ana noktaları yazdım.Siz de buna benzer bir taslak güzergah belirleyin.
ÇANTA VE EŞYALAR
Önemli sorunlardan biri de çanta.Alacağınız çanta hem büyük hem de rahat olmalı.22 günlük bir gezi için yanınıza pek çok şey almanız gerekecek.çantayı en ucuz ve kaliteli alabileceğiniz yerler kapalı çarşı çantacılar sokakta.Pahalı mağazalardan,dağcılık ve spor mağazalarından almanızı tavsiye etmem. Çünkü oralarda 200 ytl ye satılan çantalar kapalı çarşıda yalnızca 50 ytl. Ayrıca kaliteli.Ben çantayla ilgili hiçbir sorun yaşamadım.
İsviçre çakısı(çatallı kaşıklı olanlardan) ve pasaport büyüklüğünde bir boyun çantası çok işe yarıyor.Bu çantaya pasaportunuzu ve sürekli yanınızda taşıyacağınız haritalarınızı koyabilirsiniz.
Giyecek olarak sonbaharda gidiyorsanız sweet-shirt ağırlıklı giysiler koyun ancak 2-3 tane kısa kollu giysi koymayı unutmayın.Çünkü italya ve ispanya diğer avrupa ülkelerine nazaran çok daha sıcak.
Ayrıca ufak bi çantaya yara bandı,vitamin,kullandığınız ilaçlar,makas,selpak vb... şeyler koymanızı öneririm.Orada ufak tefek sağlık sorunlarınızı çözmeniz gerekebilir.(ayağınızın su toplaması gibi)
Yanınızda yemek götürmenize gerek yok.Hem ağırlık yapar,hem de orada zaten yemek çok da pahalı değil.Taşımaya değecek kadar değil en azından.Tabi orada da ülkeden ülkeye fiyatlar değişiyor, 500 ml lik kola fransada 2 euro iken ispanyada 50 cent. Yiyecek konusunda ekonomi yapmak istiyorsanız orada yiyeceklerinizi mümkün olduğunca marketlerden temin etmenizi öneririm. Restorantlardan ise uzak durmalısınız.
Ayrıca yine ayrı bir poşete banyo eşyalarınızı(sabun,şampuan,diş macunu-fırçası vb...) koyarsanız hem onları ihtiyacınız olduğunda kolayca bulabilirsiniz,hem de dökülme ve çantayı berbat etme riskinin önüne geçmiş olursunuz.Ayrıca size eczaneden terleme önleyici krem almanızı öneririm(koltuk altı için) Çünkü orada hergün duş almanız ve misler gibi kokmanız pek mümkün değil.Bu kremler gerçekten çok etkili oluyor.
TRENLER
Benim yola çıkmadan önce düşündüğüm en yanlış şey,tren yolculuklarının uzun olacağıydı.Ancak en uzun tren yolculuğum arada tren değiştirirken beklediğim süreleri çıkarırsam 6 saat sürdü.Bu 6 saatlik yol da munich-berlin arasıydı.Yani İstanbul-Adana arası bir yol kadar.Trenler gerçekten çok hızlı ve rahat.Ortalama her 2-3 saatte bir tren değiştirmeniz gerekiyor.
Bana yanlış verilen bilgilerden biri de yalnızca ulusal trenlere binebileceğim, intercity,eurocity vs... trenlere binemeyeceğimdi. Belki de o zamanlar öyleydi.Ancak Fransadaki hızlı tren dahil(575 km hızla gidiyor!) tüm trenlere interrail biletimle bindim.Ancak tek dikkat etmeniz gereken şey,bazı trenler doluluk oranı yüksek olduğundan rezervasyonu şart koşuyor.Eylül ayında hiçbir yerde doluluk olmamasına rağmen paris treninde inanılmaz bir yoğunluk vardı.Sabah saatlerinde tüm günün trenlerinin rezervasyonları bitmiş oluyordu.Interrail rezervasyonu dolduğundan ve rezervasyonum olmadığından dolayı bilet satın almak zorunda kaldım ve tam 60 eurom gitti.Paris trenine bu yüzden dikkat!
İtalyada hiçbir şekilde rezervasyon yok,rahat olun
Bunun dışında hiçbir yere rezervasyon vs... yaptırmadım.İstediğim trene atladım ve kalkmasını bekledim.
Tren güzergahları ve saatlerine bakmak ülkeye göre farklılıklar gösteriyor.
İtalyada ve Almanyada bunun için makinalar var.Gideceğiniz yeri seçin ,size saatini,nerden kalkacağını,trenin çeşidini saat kaçta olacağını,hepsini söylüyor.
Bu makinanın olmadığı yerlerde ise danışmadaki kişilere sormanız veya tabeladan tren saatlerine bakmanız gerekiyor
SEYAHAT VE KONAKLAMA
Interrail yolculuğunda sadece tren kullanmayacağız.Tren sizi sadece şehrin merkezine veya bir ilçesine götürür.Gezip görmeniz için yürümek de yetmez.Bu yüzden otobüs-metro kullanmanız gerekecek.Metro biraz karışık gelebilir ancak biraz kafa yorduktan sonra istediğimiz yere kolayca ulaşmak mümkün.Otobüs biraz daha zor.Düşünün yalnızca ineceğiniz durağın ismini biliyorsunuz.Otobüs bir durağa yaklaştı,ismini göremediniz.Durdu,hala okuyamıyorsunuz çünkü otobüs kalabalık veya camdan gözükmüyor.Otobüs hareket etti ve durağın inmeniz gereken durak olduğunu farkettiniz ama artık çok geç.Metro da ise durakların sırası belli,kaç durak sonra ineceğiniz belli.Panik yok herşey rahat.Metrolarda mümkün olduğunca günlük,3 günlük vs... sınırsız biletleri tercih edin.Nasıl olsa gezmeye geldik değil mi? Parasını kolaylıkla çıkarırız.
Eğer siz de benim gibi uykusuzluğa tahammül edemeyen,yalnız başına sağda solda dışarlarda uyuyamayan,rahatına düşkün biriyseniz her gün bir hostelde kalmanızı öneririm.Hosteller Hotellerden farklı olarak bir odada birkaç kişinin kaldığı yerlerdir.Fiyatları da hotellere göre çok daha ucuzdur. Hemen hemen her ülkede günlüğü 8-9 euroya dahi yerler mevcut.Hem uyuduğunuz için daha dinç olup daha keyifli bir gezi yapmanız mümkün.Ancak birkaç gün önceden,hatta yoğun yerlerde(paris,amsterdam) bir hafta öncesinden rezervasyon yapmanız gerekli.
rezervasyon yapmadan bir hostele girip yer ayırmanızı hiç tavsiye etmem.Münihte rezervasyon yapmadan gittiğim bir yere tam 24 euro verdim.Ancak ertesi sabah aynı yere internetten 14 euro ya rezervasyon yaptırıp aynı odada kaldım.Yani kalite olarak fark yok.
rezervasyonlarınızı da yoğun yerler hariç şu şekilde yapmanızı tavsiye ederim.Diyelim ki münihtesiniz ve 1 gün daha kalıp berlin e gideceksiniz.O zaman münihe vardığınız gün berlin için rezervasyonunuzu yaptırın ve yine rezervasyon yaptırdığınız siteden kalacağınız yerin ismini ve adresini alın
Bu adresi nasıl bulacağınıza gelince...
Öncelikle indiğiniz tren istasyonunda"tourist information" var mı yok mu bi bakın.Veya yetkili birilerine sorun.Mavi tabelada beyaz renkli İ işaretiyle gösterilir bu yerler genellikle.Varsa buradan adrese nasıl ulaşabileceğinizi hatta diğer turistik yerlere nasıl gidebileceğinizi detaylı olarak öğrenebilir,harita üzerinden işaretlettirebilirsiniz
Eğer turist information yoksa metro veya otobüs yetkililerine veya otobüs şöförlerine sorabilirsiniz
Çok büyük bi aksilik oldu ve bunların ikisini de bulamadınız.O zaman sora sora bağdat bulunur diyerek sora sora bulacaksınız.Ama dikkat,ingilizce biliyorum diye kendinize güvenmeyin.Çünkü ispanya,italya,almanya,avusturyada ingilizce bilen birilerini bulmak,çölde su bulmak gibidir
Ama merak etmeyin vücut dili diye birşey var.Adres sorarken yerin ismini vurgulayın.türkçe söyleseniz bile.
how can i go to BUS STATION,gibi. karşınızdaki kişi ingilizce bilmese de sizi anlayacak el kol hareketleriyle size tarif etmeye çalışacaktır.
Kalacak yer hem uyumanız,hem de çantalarınızdan kurtulmanız için ideal bir seçenektir.
HOSTEL NEDİR? OTELLERDEN FARKI NEDİR?
Hostel kelimesi Türkçe'de her ne kadar yurt anlamına karşılık gelse de bu sizi korkutmasın.Bildiğiniz yurtlar gibi katı kuralları olan,sıkıcı yerler değil aksine kolayca arkadaşlık kurabileceğiniz,ucuza hoşça vakit geçirebileceğiniz yerlerdir.Ayrıca farklı niteliklerde ve her zevke ve bütçeye uygun hosteller mevcuttur.10 larca kere farklı ülkelerde farklı hostellerde kaldım ve hiçbir zaman bir hırsızlık veya kötü bir durumla karşılaşmadım.Güvenliğinizi sağlamak için tek yapmanız gereken,paranızı uyurken dahi yanınızdan ayırmamanız.değerli eşyalarınızı da hostelde bulunan güvenlik dolaplarına koyup yanınızda götüreceğiniz kilitlerle kilitleyebilirsiniz.
Rezervasyon sırasında sitelere yalnızca %10 gibi bir ücret ödüyoruz,geri kalanını ise hostele vardığımızda ödememiz gerekiyor.Hosteller genellikle ücreti nakit alıyorlar,pek çoğunda kredi kartı geçmiyor.
Hostel rezervasyonunda dikkat etmemiz gereken en önemli konu,oda çeşitleridir
PRIVATE ROOM: bunlar özel odalardır ve diğer paylaşımlı odalardan biraz daha pahalıdır.ayrıca bir "private room" örneğin 4 kişilikse ve o odayı rezerve ederseniz kaç kişi giderseniz gidin 4 kişi parası ödemek durumunda kalırsınız,o yüzden buna dikkat etmemiz gerekiyor
DORM:bunlar birden çok kişinin kaldığı odalardır.kaç kişinin kaldığı da belirtilir.4-8 kişilik odalar normal olmakla birlikte fazlası ve azı bana göre iyi değildir.
MALE,FEMALE,MIXED : Bu üçü de odada kalan grubun cinsiyetini belirtir. male(erkek)female(bayan) mixed(karışık) , Sosyal bir insansanız,bayan-erkek bir çok arkadaş edinmek ve farklı ülkelerden farklı insanlarla sohbet etmek istiyorsanız ve dahası mixed dorm u seçmeniz yararınıza olacaktır.
Hostellerin en güzel yanı,hep genç insanların olması ve hostel tarafından gerçekleştirilen etkinliklerdir.Bu etkinlikler gideceğiniz yere göre değişir.Bir sahil şehriyse bot turu,bir kültür şehriyse müze gezisi olabilir.Bunlara katılarak bir çok arkadaş edinebilirsiniz
deneyimlerinizi paylaşmak veya daha fazla bilgi almak için Facebooktaki bu gruba girebilirsiniz. "
BİR BAŞKA KİŞİNİN ÇIKARDIĞI
SONUÇ :)
||
\/
"22 günlük seyahat için (1€=2.32 tl)
1-)Burjuva Interrail: en ucuzu : 1459€ = 3393 tl
en lüksü : 2139€ = 4975 tl
Türkiye şartlarına göre güzel para harcarsınız ama seyahati sağlıklı ve birçok tadını tatmış ve müzeyi görmüş olarak geri dönersiniz.
2-)Fakir(sefil),Gerçek Interrail: en ucuzu : 819€ = 1904 tl
en lüksü : 969€ = 2253 tl
Ancak bu fiyatları daha önceden gitmiş arkadaşlarınızdan malzemeleri temin ederek,buradan biraz konserve götürerek, uçak şirketlerinin süper ucuz fırsatlarını yakalayarak 200€ kadar ucuzlaştırabilirsiniz diye düşünüyorum.
Gelelim benim harcadığım paraya = 22 günde neredeyse hergün hostelde kalarak, canım ne isterse yiyerek, hediyelik eşyalar alarak, içmeye ve eğlenceye neredeyse her akşam çıkarak; yol, biletler, pasaport ve araç-gereç masrafları da dahil (çanta,uyku tulumu,çadırı veren arkadaşım Gülşah ve "Pegasus kart alana ilk uçuş bedava" kampanyası sağolsun) 22 günde 1080€ yani bu günün parasıyla 2512 tl harcadım..
22 günlük bir seyahat için oldukça ekonomik bir tercihdir ancak alışkın değilseniz birçok bel,omuz,ayak problemi ile geri dönersiniz.Ancak şöyle bakmak lazım birazcık sefillik yaşadıktan sonra her zamanki rahat hayatınıza geri döneceksiniz ve ağrılarınız illaki geçecek ama hafızalarınızdakiler asla... "
FOTOĞRAFLAR
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder